Ajankohtaista

Päivän epistolassa Signal-palvelu

Sain huolestuneen soiton Signal-palvelua koskien. Sen ovat kuulemma venäläiset saaneet avattua ja kaikki näkyy nyt väärille tahoille.

Ongelma ei sinänsä ole näin vakava. Naapurimme on aktiivisesti aloittanut tunnusten haun yksittäisiltä käyttäjiltä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tunnusten haltuunoton jälkeen päästään kaikki ryhmiin, jossa käyttäjä on jäsenenä. Täten ryhmän viestintä on väärien tahojen käytössä.

Vanha ohje on, että älä laita mitään someen tai pikaviestipalevleuihin mitä et halua jakaa muualle. Käytännössä näitä palveluita kuitenkin käytetään eri organisaatioissa. Ei siksi että ne olisivat helppoja vaan ainoa käytettävissä oleva. Kusti ei ehdi polkea ja kaveria ei aina puhelimella tavoiteta työn touhussa.

Miten sitten toimia turvallisesti näiden kanssa. Muutamalla toimella tehdään asiasta huomattavasti turvallisempaa.

1. Uudet tunnukset luodaan ennen ryhmään tuloa. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi käyttämällä prepaid-numeroa  tilin luomiseen. Omat tunnukset poistetaan ryhmän käytön jälkeen. Jos uusia tunnuksia ei pystytä luomaan, vaihdetaan salasanat ennen käyttöönottoa.

2. Ota käyttöön rekisteröintilukko (Registration Lock): Mene asetuksiin (Asetukset > Tili > Rekisteröintilukko). Tämä estää tilin kaappaamisen puhelinnumeron siirrolla tai huijauksella, sillä tilin käyttöönotto uudessa laitteessa vaatii asettamasi Signalin PIN-koodin.

3. Piilota puhelinnumerosi käyttäjätunnuksella: Voit luoda Signal-käyttäjätunnuksen (Asetukset > Profiili), jolloin voit viestiä muiden kanssa paljastamatta heille puhelinnumeroasi. Voit asettaa kohdasta Asetukset > Yksityisyys > Puhelinnumero, ettei kukaan löydä sinua suoraan pelkän numeron perusteella.

4. Vahvista turvanumerot (Safety Numbers): Kun aloitat arkaluontoisen keskustelun, vertaa yhteystietosi kanssa keskusteluasetuksista löytyvää turvanumeroa (tai skannaa toisen QR-koodi luotetussa kanavassa tai kasvotusten). Jos Signal ilmoittaa turvanumeron muuttuneen, keskustelukumppanin laite tai tili on vaihtunut, jolloin avain kannattaa tarkistaa uudelleen.

5. Viesteihin laitetaan niiden häviäminen automaattisesti N tuntimäärän jälkeen. Tällä estetään se, ettei tietoja ole kaivettavissa esille harjoituksen tai tapahtuman  jälkeen

6. Ryhmät poistetaan käytön jälkeen, on se sitten isompi harjoitus tai muu tapahtuma. Et tarvitse enää viime vuoden lokakuun tapahtuman tai harjoituksen tietoja.

Näillä pikku toimenpiteillä turvallisempaan viestintään.